Sipoon harmaakivikirkko 1/2Sipoon vanha kirkko on keskiaikainen harmaakivikirkko ja se on käytössä vain kesäaikaan eli juhannuksesta syyskuun loppuun. Se on omistettu Pyhälle Sigfridille. 
Kävimme tutustumassa kirkkoon lasten kanssa viime sunnuntaina ja vaikka emme päässeetkään sisälle kirkkoon, niin nyt kyllä ymmärrän kirkon suosion vihkikirkkona ... 
Piti kaivaa netistä tietoa kirkosta ja löytyihän sitä. Kirkossa ei ole lämmitystä, eikä sähköä. Siellä on siis vielä alkukesästäkin kylmä, siellä on maakivilattia. Istumapaikkoja on noin 170 hengelle. Kirkkoon mahtuu 200 henkeä. Tämä Pyhän Sigfridin kirkko on rakennettu vuosina 1450 - 1454. Lapsen ajatusmaailmaan tuo kirkon ikä ei vaan mahdu. "Olitko sinä silloin pieni, kun tuo kirkko rakennettiin", kysyi ystäväni keskimmäinen lapsi minulta, kun istuimme kirkon pihalla ja juteltiin siitä, miten tuo kirkko on mahdollisesti rakennettu. Seuraavaksi kysyttiin "oliko sinun äitisi tuolloin pieni?";)
Laitoin lapset miettimään asiaa ja kerroin, ettei aina ole ollut nostureita, autoja, traktoreita yms., vaan ennen rakennettiin erilailla. Pohdittiin, miten kivet on saatu tuonne ylös, mikä oli ollut hevosten osuus työssä ja muuta sellaista .... Miten rankkaa tuollainen kirkko on mahtanut olla rakentaa?Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki löytyy Sipoonkin kirkolta.
Lapsista muistomerkki oli kaunis.

Kirkko on entistetty 1930-luvulla, mutta ei sitä kyetty saamaan aivan alkuperäisen asuunsa. Ikkunat ovat suuremmat kuin alunperin ja kuori-ikkunasta puuttuu lasimaalaukset. Myös ovissa on tehty muutoksia. Aiemmin kirkko on ollut ulkopuolelta rapattu ja valkoiseksi kalkittu. 


Ensimmäinen kellotapuli oli rakennettu puusta. Nykyinen, alaosaltaan kivinen tapuli on rakennettu vuonna 1811. Tiedot kirkon historiasta kerätty Sipoon srk:n sivuilta. 


Kirkkoa tuli kuvattua niin paljon, että kuvia tulee vielä "pikkasen" lisää ... 
Eli toinenkin postaus luvassa :)

Kommentit

Suositut tekstit