100 askelta Lahdessa -näyttely
Tästäkin näyttelyreissusta on jo aikaa. Tästä näyttelystä muuten alkoi ystiksen ja minun Lahden museoihin tutustuminen -sen verran kivaa meillä oli, kun muisteltiin lapsuusaikoja ja sitä, millainen Lahti on ollut joskus meidän lapsuudessamme. Marraskuun aikana olemme ehtineet tutustua jo kolmeen museoon. 


100 askelta Lahdessa -näyttelyssä kävimme marraskuun ensimmäisenä päivänä, joka muuten sattui olemaan markkinapäivä Lahdessa -tuli ongelma, mihin auto parkkiin ja sen seurauksena jouduimme vahingossa myös sinne markkinoille. Tuona päivänä oli muutenkin erilaisia tapahtumia, sillä Lahti juhli myös 112-vuotissynttäreitään.


Historiallinen museo


Voi niitä aikoja! Kovasti on kauppa kehittynyt näistä kivijalkaliikkeiden ajoista. Vieläkö muistat aikaa, kun lähikaupan täti palveli tiskin takaa? 
Kyllä minä nyt tunnen itseni "hirveän vanhaksi", sillä itsekin olen ollut tiskin takana, käyttänyt tuollaista kassakonetta ja vaakaakin -ensimmäiset kesätyöpaikkani olivat nimittäin Päijät-Hämeen Osuuskaupassa. 


Tässä kohtaa näyttelyä viivyimme pitkään muistelemassa. Tuo piste oli kuin suoraan lapsuusaikojen lähikaupasta, jonka uumenista löytyi kaikkea mahdollista. Oli laamapaitoja (voi kauhistus, en voinut sietää niitä), lankoja joka lähtöön, sukkia, sukkahousuja, kerrastoja, nenäliinoja -tietysti niitä kankaisia, eihän kertakäyttöisiä tuolloin tunnettu- yms. 


Muistan, kun lapsena menin kauppaan ostoslapun kanssa, esim. "150g lauantaimakkaraa, 300g jauhelihaa" -tai jos halusit 5 siivua palvikinkkua, niin sekin sinulle siivutettiin. Kaikki leikkeleet siivutettiin suoraan makkaratangosta, jauhelihankin sait suoraan jauhelihamyllystä -tuolloin ei tunnettu vakuumipakkauksia. Ennen oli palvelua, toista se on nykypäivänä.


Ei ne tutut ja turvalliset peruselintarvikepaketit kovasti ole muuttuneet vuosien varrella.


LP-levyjä -aikaa ennen cd-levyjä 


"Vaatemuotia joskus silloin kauan sitten"Kauneussalonki


Oma rakas kummitätihän näistä kaavoista tuli heti ensimmäisenä mieleen -yllätys oli, että historiallisesta museosta saa kaavojakin. Kummitäti oli taitava pukuompelija ja hänen ompelemia vaatteita minulla oli lapsena jonkin verran.Paljon oli kivaa nähtävää ja muisteltavaa tässä Lahden historiallisen museon näyttelyssä. Tässä Suomi100-juhlavuoden näyttelyssä kannattaa käydä -siellä on varmasti jokaiselle jotakin. 


Ystis halusi kiertää kirkonmäen kautta, joten siispä kävelimme torille Ristinkirkon kautta.Siitä olikin muuten ikuisuus, kun olen viimeksi käynyt Lahden kuukausimarkkinoilla -joskus lapsuudessani. Nehän pidetään kuukausittain, ensimmäisenä keskiviikkona. Minähän olen viettänyt suurimman osan elämästäni Keravalla, joten eipä sitä kovin usein tullut Lahdessa käytyä vuoden 1986 jälkeen muutenkaan. Niin ja eihän minun pitänyt koskaan edes muuttaa Lahteen, niinhän sitä joskus muksuna tulin päättäneeksi, mutta toisin tässä pääsi käymään! Nyt olen asunut jo yli viisi vuotta Lahdessa, joten jo oli korkea aikakin piipahtaa markkinoilla minunkin ... 


Kommentit

Suositut tekstit