Laihajärvipäivä 2017 VuorenmäelläTänä vuonna Laihajärvipäivää vietettiin jälleen Artjärvellä. Siitä on jo muutama viikko aikaa, mutta tämä postaus on vaan jäänyt jostain syystä tekemättä aikaisemmin. 

Laihajärveläiset 2017 Artjärvellä
kuva: M. Tommiska

Menimme sen verran etuajassa kirkolle, että minulla olisi ollut aikaa kuvailla ihan rauhassa 😂 Harmi vaan, kun "AURINKOINEN ARTJÄRVI" otti meidät tänä vuonna vastaan sadekuurojen kera ja vettä ripsui taivaalta vähän väliä -niin perjantai-iltana kuin lauantainakin.  Eipä siinä silloin huvittanut kameraa kastella. Piti siis tyytyä kirkon kuvaamiseen kirkonmäellä!
Tässä kirkossa olen päässyt ripille joskus vuosia vuosia sitten!

kuva: M Tommiska

kuva: M. Tommiska


kuva: Mervi Tommiska

Kirkonmäellä on myös tällainen hevoskatos, jossa ennen vanhaan pidettiin hevosia kirkonmenojen ajan.

kuva: Mervi Tommiska

Siellä on myös PITÄJÄNMAKASIINI. Tämä kivirakenteinen makasiini on valmistunut v. 1825 "Luonnollisesti Artjärvi"-kirjan (toimittanut Antero Antin, 1997) mukaan.

kuva: M.Tommiska

Kirkonmäellä on myös Artjärven kappeliseurakunnan seurakuntakoti.Karjalaan jääneille vainajille kukkavihko


Emännät olivat aloittaneet jo aamulla aikaisin hapanlohkojen keittämisen Vuorenmäellä. Perjantai-illan talkoissa miehet muuten kuorivat perunoita melkoisen määrän. 


Pöydät koristelimme luonnon kukin, jotka kävin poimimassa edellisenä iltana.


Ohjelmaa pitää juhlissa olla ja tälle vuodelle päätimme järjestää leikkimielisen tietokilpailun "Laihajärveläiset ja 100-vuotias Suomi".
Tiedätkös sinä muuten: montako kyläpäällikköä Laihajärven kylätoimikunnalla on ollut tai kuka on saanut ensimmäisen Laihajärvi-mitalin?
Säkkijärvi tunnetaan Viljo Vesterisen Säkkijärven polkasta, mutta kukapa mahtaa olla on laihajärven talossa 19 asunut innokas viulunsoittaja, joka sitä polkkaa oli soittanut?
Tai sitten sellainen Artjärveen liittyvä kysymys: Artjärvellä toimii urheiluseura AHJO. Myös Säkkijärvellä perustettiin vuonna 1921 voimistelu- ja urheiluseura Ahjo. Onko kyseessä yksi ja sama seura?
Lisäksi oli 12 muuta kinkkistä kysymystä, joihin vastaukset löytyvät mm. kirjoista: Laihajärveläiset neljännesvuosisata yhdessä, Varjottomat pihat ja Määppäs sanomaan. 
Täytyy sanoa, että aika vaikeat kysymykset olin tehnyt, sillä yhtään 16 oikein ei löytynyt -parhailla oli 11 oikein.

Saimme kuulla erittäin hyvin valmistellun ja mielenkiintoisen laihajärveläisen puheenvuoron. Lisäksi oli "nuoremmanpolven" edustajan puheenvuoro "Pystymmekö säilyttämään karjalaisuuden?"
Muuten päivän ohjelma menikin lähes perinteiseen tapaan. 


Vuosittain Laihajärvipäivänä jaetaan Laihajärvi-mitali. Arvatkaapas, kuka oli toinen mitalin saaja?
Perusteluissa: aktiivinen jäsen, haluaa toimia tavoitteiden saavuttamiseksi, joita olemme toiminnallemme asettaneet, tuonut toimintoihin ja toimintatapoihin uusia ideoita ja näkemyksiä, hyvä käyttämään kynää ja kameraa, ollut yhtenä toimittajana kylätoimikunnan julkaisemassa kirjassa... Eniten kyllä mieltä lämmitti kohta "teki kirjan toimittamiseksi, aikaansa säästämättä hyvään lopputulokseen päättyvän työn". Sitä ei nimittäin tullut oikeasti laskettua tuntimäärää, jonka sain kulumaan tuon historiikin parissa ... -Olenko kenties turhan tunnollinen? Kun toiset istuivat muutama kesä sitten ottamassa aurinkoa rannalla, niin minä istuin tietokoneeni ääressä kotona, scannasin vanhoja valokuvia, muokkasin tekstejä, tms., jotta saisimme kirjan mahdollisimman pian painoon ja valmiiksi. -No, vuosi sitten huhtikuussahan se viimein tuli myyntiin ja ihan kivasti otettiin vastaan. 

Jos muuten olet kiinnostunut tästä historiikista,
niin kirjaa voi tilata osoitteesta laihajarvi (at) gmail.comLoppuun on ihan pakko lisätä tämä kollaasi. Onneksi olimme sisällä, sillä ulkona olisi ollut ikävä olla tuolla sateella! 


Kommentit

Unknown sanoi…
Kuvat oli kivat ja muistot rakkaat!
Tärkeitä tapahtumia ❤️

Suositut tekstit