Hollolan keskiaikainen harmaakivikirkko
Hollolan Pyhä Kristoforos

"Kristoforos ei ole historiallinen henkilö.  Legenda kuvaa hänet jättiläisenä, joka halusi palvella vain maailman mahtavinta hallitsijaa. Ensiksi hän palveli kuningasta, mutta huomasi tämän pelkäävän paholaista. Niinpä hän hakeutui paholaisen palvelukseen, kunnes huomasi, että tälläkin oli suurempansa.

Saatana nimittäin pelästyi, kun ihmiset tekivät ristinmerkin. Saatana siis pelkäsi Kristusta. Kristoffer lähti taas matkaan ja tapasi pyhän miehen, erakon,  joka neuvoi miten hän voisi palvella Kristusta. Tämä neuvoi häntä rukoilemaan paljon. Mutta kun hän ei osannut rukoilla, hän sai uudeksi neuvoksi paastoamisen. ”Siihen minä en pysty”, vastasi jättiläinen. ”Sinä voit palvella Kristusta palvelemalla ihmisiä joen rannalla niin, että kannat heitä joen yli, sillä siellä ei ole siltaa ja virta on voimakas ja vesi on kylmää”, oli uusi neuvo. ”Sen minä osaan ja siihen minä pystyn”, sanoi Kristoffer-jättiläinen ja rakensi majan joen varrelle ja ryhtyi palvelemaan matkalaisia.Eräänä yönä ovelle koputettiin ja oven takana oli pieni lapsi, joka pyysi että hänet kannettaisiin joen yli. Mutta kantaessaan lasta joen yli jättiläinen oli nääntyä taakkansa alle.  Lapsi painoi enemmän ja enemmän kahlaamisen edetessä niin, että jättiläinen oli hukkua jokeen.  Saavuttuaan perille hän kysyi: ”Miten voit olla näin painava? Tuntui kuin olisin kantanut koko maailmaa harteillani.”  Lapsi vastasi: ”Sinä et kantanut maailmaa, vaan häntä, joka on tehnyt maailman ja kantanut sen synnit.” Siitä Kristoforos sai nimensä Kristuksen kantaja.  Jeesus-lapsi jatkoi:  ”Todistukseksi sanoistani,  iske sauvasi maahan talosi viereen.  Huomenna se kukkii ja tuottaa hedelmää.” Ja todella seuraavana aamuna Kristoffer löysi sauvansa, joka oli kuin palmu, jossa oli lehdet,  kukat  ja taateleita."
 Hollolan keskiaikainen harmaakivikirkko on Suomen kolmanneksi suurin keskiaikainen seurakuntakirkko ja omistettu Pyhälle Marialle. 


Kommentit

Suositut tekstit